Najlepši aerodromi

Svaki aerodrom u svetu pre svega mora da bude funkcionalan, brz i čist, ali ako su još i lepi, to onda predstavlja pun ugođaj za putnika. Veličina aerodroma nije merilo njegove funkcionalnosti što možemo zaključiti iz mnogih primera neorganizovanih vazdušnih luka u svetu, mada ćemo u ovom postu videti par lepih stilizovanih aerodroma, dal velikih ili malih, funkciolanlih ili ne. 

Aerodrom Čangi, Singapur
Čangi je glavni aerodrom u Singapuru i nalazi se oko 20 kilometara od centra grada. Sa ovog aerodroma saobraća ukupno 80 kompanija sa 4054 letova nedeljno do 184 gradova u 57 zemalja sveta, a zapošljava 13000 radnika. Kroz aerodrom godišnje prođe oko 40 miliona putnika.


Aerodrom Dubaji, UAE
Aerodrom u Dubajiu je otvoren 1960. godine i danas je sedište jedne od najvećih avio-kompanija "Emirati". Broj putnika na godišnjem nivou je relativno sličan predhodnom navedenom. Beograd je sa jednim od tri terminala na ovom aerodromu spojen redovnim svakodnevnim linijama. 


Aerodrom Madrid Barajas, Španija
Nedaleko od centra Madrida u gradskoj četvrti Barajas smešten je ovaj aerodrom koji je u upotrebi još od 1928. godine. Ovaj aerdrom poseduje najveći broj letova prema latinoameričkim destinacijama od svih aerodroma u Evropi. Postoje četiri terminala.


Aerodrom Samui, Tajland
Samui aerodrom je u privatnom vlasništvu na ostrvu Ko Samui na Tajlandu, otvoren za saobraćaj 1989. godine. Nalazi se samo dva kilometara severno od glavnog sela na ostrvu, Chaweng. Zanimljivo je da na aerodromu ne postoji unutrašnji prostor jer nema zgrade sa zidovima. Odavde poleti i sleti više od milion putnika godišnje dal u domaćem ili međunarodnom saobraćaju. 


Aerodrom Menara Marakeš, Maroko
Međunarodni aerodrom koji opslužuje grad Marakeš i ceo Maroko, najviše sa gradovima u Evropi i na Bliskom istoku. Kroz dva terminala godišnje prođe više od tri miliona putnika. Tokom Drugog svetskog rata aerodrom je koristila vojska Sjedinjenih Američkih Država. 


Aerodrom Los Anđeles, SAD
Aerodrom se nalazi 26. kilometara jugozapadno od centra grada pored obale Pacifika.Prošle godine ovaj aerodrom je bio šesti najprometniji na celom svetu posle Atlante, Pekinga, Londona, Čikaga i Tokija sa više od 60 miliona putnika godišnje. Poseduje devet terminala. 


Aerodrom Kralj Abdulaziz, Saudijska Arabija
Najprometniji aerodrom u Saudijskoj Arabiji, 19 kilometara severno od Džedeprostire se na neverovatnih 15 kvadratnih kilometara. Zbog ogromnog broja islamskih vernika koji dolaze u Meku, ovde su otvorili poseban terminal samo za takve putnike, koji je inače četvrti najveći terminal na svetu. Ovaj terminal u svakom trenutku može da primi 80000 putnika u isto vreme, te takođe poseduje i džamiju u sklopu kompleksa. 


Aerodrom O'Hare Čikago, SAD
O'Hare aerodrom se nalazi 27 kilometara severozapadno od centra Čikaga. Pre nekoliko godina, 1998. je bio najprometniji aerodrom na svetu, dok je danas na četvrtom mestu sa nešto više od 66 miliona putnika na godišnjem nivou. Avio-kompanije odavde lete na preko 60 međunarodnih destinacija. Proglašen je za najbolji aerodrom u Severnoj Americi na deset godina.


Aerodrom Velington, Novi Zeland
Nalazi se nedaleko od glavnog grada Novog Zelanda i predstavlja treći najprometniji aerodrom u zemlji, sa više od 5 miliona putnika godišnje. Linijama je najčešće povezan sa domaćim, ali i destinacijama u Australiji. Poznat je po čestim turbulentnim sletanjima zbog vremenskih prilika i mikroklime same lokacije. 


Aerodrom Hitrou London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Hitrou je jedan od najvećih svetskih aerodroma sa više od 67 miliona putnika godišnje. Od centra Londona ga deli 24 kilometara razdaljine. Postoje četiri putnička i jedan teretni terminal. 


Aerodrom Hong Kong, Kina
Aerodrom je napravljen spajanjem, tj. izravnjanjem dva ostrva gde je napravljena pista, te trenutno svojom površinom zauzima 1%  Hongkonga. Iako je otvoren relativno skoro, 1998. godine, do sada je dobio dosta međunarodnih nagrada i sertifikata. Poseduje dva terminala i ogromni tržni centar. 


Aerodrom Kuala Lumpur, Malezija
Ovaj aerodrom je glavni centar avio-saobraćaja u Maleziji ali i Jugoistočnoj Aziji. Nalazi se na 80 kilometara od Kuala Lumpura, kuda godišnje prođe oko 35 miliona putnika. 


Aerodrom Suvarnabumi Bangkok, Tajland
Nalazi se u predgrađu Bangkoka, šesti je najprometniji u Aziji sa oko 48 miliona putnika godišnje. Poseduje najviši aerodromski toranj na svetu, kao i drugi najveći terminal. 


Aerodrom Bilbao, Španija
Aerodom se nalazi 9 kilometara od centra grada i predstavlja važno čvorište severne Španije. Sa nešto više od 4 miliona putnika godišnje predstavlja takođe važnu bazu avio kompaniji Vueling. Poznat je po novom terminalu koji je dizajnirao poznati španski arhitekta Santijago Kalatrava. 


Aerodrom Minhen, Nemačka
Lociran 28 kilometara severoistočno od Minhena, predstavlja jedno od glavnih čvorišta kompanije Lufthansa. Sa preko 37 miliona korisnika godišnje zauzima drugo mesto po prometu u Nemačkoj. 


Aerodrom Seul, Južna Koreja
Najveći aerodrom u Južnoj Koreji poseduje svoj teren za golf, Spa centar, ledenu dvoranu, sobe za noćenje, kazino i Muzej Korejanske kulture. Udaljen je 48 kilometara od Seula i na godišnjem nivou ostvari oko 35 miliona putnika. Postoje 74 izlaza na dva terminala. 

1 коментар:

  1. Zanimljiv mi je ovaj aerodrom, pogotovo ovaj zadnji dio, gdje piše da ima spa centar i ostale stvari poput soba za noćenje, to izgleda poput pravog hotela.

    ОдговориИзбриши